Dossier Aanslagen Brussel

Luchthavenpolitie wil nog niet aan de slag

De onderhandelingen tussen de luchthavenpolitie en de overheid over een gedeeltelijke heropstart van passagiersvluchten op Brussels Airport zijn afgesprongen. Dat betekent dat een gedeeltelijke heropstart van de luchthaven in het gedrang komt. Er werd een nieuw voorstel overgemaakt aan de vakbonden, maar ook dat is afgewezen.

"Er is een nieuw, ruimer voorstel gelanceerd", klonk het gisteren. Er zou onder meer sprake zijn van 200 bijkomende mensen "die hoofdzakelijk ingezet zullen worden voor screening op de luchthavens". Daarnaast zou er ook een screening komen van iedereen die op de luchthavens werkt, ook de leveranciers.

Voorstel afgewezen
Daarmee komt Binnenlandse Zaken gedeeltelijk tegemoet aan enkele eisen van de luchthavenpolitie. Hun voornaamste eis, een systematische controle van personen en bagage, komt er voorlopig niet, om lange wachtrijen te vermijden. Volgens de luchtvaartpolitie is die controle net nodig om de veiligheid van het personeel en de reizigers te garanderen. De bonden wezen gisteren het voorstel af.

Premier Charles Michel had net nog een oproep gelanceerd aan de hiërarchie en de vakbonden van de federale politie om nieuwe onderhandelingen aan te knopen. Indien zij tot een akkoord komen, lijken de grootste obstakels uit de weg geruimd om vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen te zetten voor een gedeeltelijke heropstart van Brussels Airport voor passagiersvluchten.

Vernietigende open brief
De luchthavenpolitie schreef woensdag een open brief na de aanslag op Zaventem. Daarin zijn ze vernietigend over de gang van zaken in de luchthaven. Door het gebrek aan beveiliging konden verkenners van de terroristen poolshoogte nemen op de luchthaven, staat in de brief te lezen. En een groot deel van het personeel zou een gerechtelijk verleden hebben. Soms gaat het over zware criminele feiten.