Dossier Aanslagen Brussel

Overzicht: hoe zit het met uw vlucht?

Brussels Airport is technisch klaar om deels opnieuw open te gaan. Enkel de autoriteiten moeten nog een formele goedkeuring geven over de datum van de heropstart. Tot vrijdagavond zullen er geen passagiersvluchten vertrekken of landen op Zaventem. Heeft u de komende dagen een vlucht geboekt en weet u niet hoe u dit praktisch best aanpakt? Hier een overzicht.

Passagiers die vertrekken
Concreet zullen vertrekkende passagiers, na een veiligheidscontrole, via tijdelijke constructies naar de gelijkvloerse zone van Connector worden gebracht. Daar is een ruimte ingericht met tijdelijke incheckbalies waar ze zich kunnen aanmelden voor hun vlucht en ook hun bagage kunnen afzetten. Van daaruit gaat het via een diensttrap naar het bekende screeningplatform van de Connector, die ongeschonden uit de aanslagen kwam. Daar vindt de controle van personen en handbagage plaats en vanaf daar volgen passagiers het gewone traject naar Pier A.

Passagiers die aankomen
Voor reizigers die op de luchthaven zullen landen, is er geen tijdelijke oplossing nodig. Zij kunnen hun bagage ophalen op de normale plaats en via de aankomsthal de luchthaven verlaten. "Deze zone was slechts licht beschadigd en is inmiddels al hersteld voor gebruik", klinkt het.

Ten vroegste zaterdag
Brussels Airport is dus "technisch klaar", maar "de laatste stap voor de heropstart is een formele politieke goedkeuring", zegt de luchthaven. "In afwachting hiervan is beslist om al zeker tot en met vrijdag geen passagiersvluchten te organiseren."

Welke luchtvaartmaatschappijen bij de gedeeltelijke heropstart zullen kunnen vliegen, met hoeveel toestellen en naar welke bestemmingen, zal het resultaat zijn van besprekingen tussen de maatschappijen en een onafhankelijke slotcoördinator. Maar het spreekt voor zich dat Brussels Airlines, dat de grootste speler is op de luchthaven van Zaventem, die positie ook weerspiegeld zal zien bij de toewijzing van vluchten, is te horen.

Een reeks maatschappijen - zoals Jetairfly, Thomas Cook en Ryanair - heeft al beslist minstens tot de tweede helft van volgende week op alternatieve luchthavens te blijven vliegen.

Jetairfly

  • De meeste Jetairfly vluchten zullen zeker tot en met 10 april omgeleid worden via Oostende. Enkele vluchten werden ook naar Luik en Charleroi omgeleid, maar die luchthavens zijn intussen al zo goed als verzadigd.
  • Kom minstens twee uur op voorhand naar de luchthaven en neem zo weinig mogelijk handbagage mee om de veiligheidscontroles te vergemakkelijken.
  • Shuttleservice voor vertrekkende reizigers: van Parking T Heizel naar de luchthaven van Oostende.

Meer info 

Thomas Cook

Thomas Cook Airlines & Tailwind zullen zeker tot en met 11 april vertrekken vanuit Luik op het voorziene uur.

  • Kom ongeveer vier uur op voorhand naar de luchthaven wegens strenge veiligheidscontroles.
  • Bussen worden voorzien van de luchthaven van Luik tot in Heverlee aan Texaco (richting Brussel). Vanaf 1 april ook zullen er ook bussen voorzien zijn voor klanten van Thomas Cook Airlines en Tailwind om NAAR Luik te gaan. Deze vertrekken op dezelfde plaats als de retourbussen.

Meer info

RyanAir

  • Vliegt niet op Brussels Airport, zeker tot en met donderdag 7 april. Vluchten worden verplaatst naar luchthaven van Charleroi.
  • Kom minstens drie uur op voorhand omwille van extra veiligheidscontroles.

Meer info

Brussels Airlines

  • De vluchten van Brussels Airlines worden al zeker tot en met 2 april omgeleid naar Luik en Antwerpen. De lange afstandsvluchten (Afrika en VS) gaan via Zürich en Frankfurt.
  • Brussels Airlines biedt gratis verbindingsvluchten vanuit Luik of Antwerpen en busdiensten aan. Vluchten die niet kunnen doorgaan kunnen gratis omgeboekt worden.
  • Kom zeker twee uur op voorhand naar de luchthaven. Online inchecken is momenteel niet mogelijk.

Meer info

Andere maatschappijen
Voor info over vluchten met andere vliegtuigmaatschappijen, kan u hier terecht. Daar vindt u alle info over het transport, uw bagage en verplaatste vluchten. Onder ‘binnenkort reizen’ kan u ook alle informatie per vliegtuigmaatschappij terugvinden.

Ook staat er te lezen hoe u uw medeleven kan betuigen met de slachtoffers onder de hashtag #BrusselsTribute.