Dossier Aanslagen Brussel

Abdeslam wordt aan Frankrijk uitgeleverd

Salah Abdeslam mag uitgeleverd worden aan Frankrijk. Dat meldt het federaal parket. Abdeslam wil volgens zijn advocaat zo snel mogelijk naar Frankrijk en wil zelfs meewerken met de autoriteiten daar.

Vandaag werd Abdeslam nog verhoord door een federaal magistraat. Omdat Abdeslam instemt met een overlevering aan Frankrijk, moet de raadkamer die beslissing enkel nog op papier zetten. De Belgische en Franse autoriteiten zullen in gemeenschappelijk overleg beslissen over het verder verloop van deze overlevering.

Abdeslam heeft zich niet alleen akkoord verklaard met zijn overlevering aan de Franse autoriteiten, hij is er ook mee akkoord gegaan dat één en ander zou verlopen via de verkorte procedure die voorzien is in de wet op het Europees aanhoudingsbevel. Die houdt in dat de betrokkene tegenover een procureur verklaart akkoord te gaan met de overlevering en dat daarvan een proces-verbaal wordt opgesteld. Dat is in het geval van Abdeslam donderdag gebeurd in de gevangenis van Brugge.

Abdeslam wil praten

Vanochtend zei zijn advocaat Cédric Moisse al dat Abdeslam zo snel mogelijk wil uitgewezen worden naar Frankrijk. Hij wil zelfs meewerken met de autoriteiten daar.

Wanneer Abdeslam wordt uitgeleverd, is nog niet duidelijk. Volgens VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens willen de speurders hem eerst nog eens stevig aan de tand willen voelen over de aanslagen in Brussel. "Op dit moment hebben de speurders nog geen concrete elementen gevonden die Abdeslam linken aan de aanslagen in Brussel. Mocht hij in verdenking worden gesteld dan kan hij veroordeeld worden in Frankrijk en dus niet in ons land. Fransen die een misdaad plegen in het buitenland kunnen enkel in hun eigen land veroordeeld worden."

Salah Abdeslam werd op vrijdag 19 maart opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek na een vlucht van bijna vier maanden na de aanslagen in Parijs. De dag nadien werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsbevel plaatste en ook het Europees aanhoudingsbevel betekende dat Frankrijk tegen hem had uitgeleverd. Meester Sven Mary had toen gemeld dat zijn cliënt zich verzette tegen zijn overlevering maar daarin is intussen verandering gekomen.