Dossier Aanslagen Brussel

Operator ontkent bestaan van Israël

Een medewerker van het contact center van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft in een gesprek over de repatriëring van Israëlische slachtoffers herhaaldelijk het bestaan van Israël ontkend. Dat meldt Joods Actueel. De operator is door de firma IPG aan de deur gezet.

Een vrijwilliger van het Joods coördinatiecentrum in Antwerpen belde naar het crisisnummer 1711 voor de repatriëring van twee Israëlische slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Hij kreeg er een man aan de lijn die "steevast het woord 'Israël' verving door 'Palestina'", zo blijkt uit geluidsopnames van Joods Actueel. De familie van het betrokken slachtoffer reageert geschokt.

"Dit mag niet niet meer gebeuren"
Ook het Crisiscentrum distantiëert zich volledig van de uitspraken van de operator. "We betreuren dit voorval ten zeerste", reageert men bij het Crisiscentrum. "Dit druist volledig in tegen de waarden waar wij voor staan. We hebben aan IPG (de firma waarmee het Crisiscentrum een contract heeft voor crisiscommunicatie, red.) gevraagd stappen te ondernemen tegen de betrokken werknemer. Dit mag niet meer gebeuren", legt woordvoerder Peter Mertens uit, "Het is droevig dat dit is kunnen gebeuren en het is compleet onaanvaardbaar, maar het gaat om een geïsoleerd geval". 

IPG zette de operator dan ook aan de deur. "Gezien de ernst van de feiten is de samenwerking met de betrokken medewerker onmiddellijk beëindigd", zegt Jac Vermeer, CEO van IPG, "IPG betreurt ten zeerste dat een medewerker bij de behandeling van een oproep naar het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken systematisch 'Palestina' gebruikt als naam voor het land Israël, en zo de confrontatie zoekt met een Joodse vrijwilliger. IPG distantieert zich volledig van deze misplaatste handelwijze". Vermeer benadrukt dat het gaat om een "strikt individueel incident, dat helemaal niet strookt met de waarden en de gedragsregels binnen IPG". De firma verontschuldigt zich nog "tegenover alle personen die aanstoot hebben kunnen nemen aan het optreden van haar ex-medewerker". 

Foto: Archiefbeeld

Foto: Archiefbeeld