Dossier Aanslagen Brussel

Leger verlaat Marke, actie levert niets op

Deze voormiddag startte een politieactie in Marke, een deelgemeente van Kortrijk. Rond 14u45 liep die actie ten einde. Ze was gelinkt aan het terreurdossier rond Reda Kriket maar leverde niets op. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM NIEUWS.

De wijk Rodenburg was helemaal afgesloten door de federale politie en het leger, die site ligt vlakbij de E17. Volgens het parket gaat het om een zoekactie. Naast die zoektocht op de parking aan een Shell-tankstation hadden de militairen ook het gebouw van het voormalig sterrenrestaurant Villa Marquette beklommen.

Waarom Kortrijk?
Om 13 uur was de actie nog steeds bezig in Marke en was het nog niet duidelijk of die iets heeft opgeleverd. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Wouter De Boer die ter plaatse is. Dat de antiterreuracties zich nu naar Kortrijk verplaatsen, heeft twee redenen. “Enerzijds ligt Kortrijk op een paar minuten rijden van Frankrijk, anderzijds is het van Kortrijk ook geweten dat er jongeren naar Syrië zijn vertrokken. Mogelijk hebben die ook iets met dit onderzoek te maken.”

Wie is Kriket?
De 34-jarige Reda Kriket is een vermoedelijke Franse jihadist die vorige week in Boulogne-Billancourt werd opgepakt tijdens een groot terreuronderzoek. In zijn appartement in Argenteuil werd ook een wapenarsenaal ontdekt dat "met zekerheid wees op de voorbereiding van een imminente terroristische aanslag", ook al kon geen enkel precies doelwit geïdentificeerd worden.

De procureur verklaarde gisteren nog dat "de ontdekking van die schuilplaats ons laat vermoeden dat we een extreem gewelddadige aanslag door een terroristisch netwerk hebben kunnen voorkomen."