Dossier Aanslagen Brussel

Abdeslam wil praten met Franse diensten

Salah Abdeslam wil zo snel mogelijk uitgewezen worden naar Frankrijk en wil zelfs meewerken met de autoriteiten daar. Dat heeft zijn advocaat Cédric Moisse gezegd. De raadkamer moest normaal deze ochtend vergaderen over zijn uitwijzing, maar dat is uitgesteld naar 16u deze namiddag.

Het is aan de raadkamer om te beslissen of Abdeslam aan Frankrijk kan uitgeleverd worden, maar in die procedure moet de man ook verhoord worden door een federaal procureur. Dat was nog niet gebeurd en zal vandaag gebeuren. Pas nadien, om 16 uur, kan de raadkamer zich opnieuw over de zaak buigen.

"De raadkamer heeft dan nog tot morgen, vrijdag, de tijd om haar beslissing te nemen", zegt Moisse. "Als de overlevering goedgekeurd wordt, kan het snel gaan. Onze cliënt blijft erbij dat hij snel naar Frankrijk wil en bereid is mee te werken met het Franse gerecht."

Abdeslam is zelf niet aanwezig vandaag, hij blijft in zijn cel in Brugge.

Speurders willen Abdeslam nog verhoren
"Wanneer Salah Abdeslam wordt uitgeleverd aan Frankrijk is nog niet duidelijk" zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. "De speurders willen Abdeslam nog verder verhoren. Momenteel werkt hij niet goed mee met het onderzoek, maar misschien doet hij dit binnen een week wel."

Uitgesteld naar 7 april
De raadkamer moest zich vandaag normaal ook buigen over de verdere aanhouding van de drie mannen die zondag opgepakt werden bij een reeks huiszoekingen. Maar de zitting is op vraag van de verdediging uitgesteld naar 7 april. De 3 mannen, Yassin Attar, Mohamed B. en Aboubaker O, werden maandag door de onderzoeksrechter aangehouden. Ze worden verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep.

Ook de zitting van de verdachten Mohamed B. en Abdellah C., werd uitgesteld tot 7 april 2016. Zij zitten in voorlopige hechtenis respectievelijk sinds 2 december 2015 en 25 november 2015 in het kader van het dossier van de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.