Smartphone back-uppen: 4 handige tips

Zes op de tien smartphonegebruikers weet niet hoe ze hun toestel moeten back-uppen. Dat blijkt uit een onderzoek van databeheerder Merak naar aanleiding van de World Backup Day. Dit is opvallend, omdat mensen veel makkelijker hun smartphone verliezen en er volgens het onderzoek kapot van zouden zijn als ze de gegevens van hun smartphone kwijtraken. Daarom zetten we hier vier tips om je smartphone te back-uppen.

1. Laat je smartphone zelf automatisch back-uppen
De meeste moderne smartphones hebben een automatische back-upfunctie ingebouwd. Heb je een iPhone, dan kan je automatisch back-uppen via iCloud activeren in de instellingen. Daar kan je ook een selectie maken van wat je wil back-uppen, zoals contacten, notities of foto’s. Heb je een nieuw toestel, dan volstaat het om in te loggen met je account en de reservekopie terug te zetten.

Bij Android-smartphones werkt het ongeveer hetzelfde: ook daar kan je in de instellingen automatische back-ups activeren via je Google Account. Als je dan met die account aanmeldt op een nieuw toestel, dan worden alle bestanden die geback-upt zijn teruggezet op dat nieuwe toestel.

2. Koppel je smartphone af en toe aan je computer
Als je een iPhone aansluit op je computer, merk je dat iTunes automatisch geopend wordt. Onder de samenvatting van je apparaat kan je dan kiezen om een back-up te maken op je computer. Raak je je toestel kwijt, dan kan je de bestanden terugzetten door je nieuw toestel aan te sluiten aan je computer.

Voor Android werkt iTunes niet, maar er bestaan veel programma’s die dezelfde functies hebben. Ook worden Android-toestellen door je computer vaak gezien als soort USB-stick, je kan dus makkelijk de bestanden van je telefoon kopiëren naar de harde schijf van je computer.

3. Gebruik een SD-kaartje of back up in de cloud
In sommige smartphones kan je een SD-kaartje steken. Je kan dan instellen om bepaalde bestanden zoals foto’s of muziek op te slaan op dat kaartje. Als je telefoon dan stuk gaat, hoef je gewoon het kaartje er uit te halen en in je nieuw toestel te steken, zonder dat je bestanden verloren gaan.

Andere toestellen, zoals iPhones, hebben echter geen slot voor een SD-kaart. Gelukkig bestaan er apps die automatisch bepaalde bestanden in de cloud bewaren. Google Photos en Dropbox kunnen automatisch een kopie van je foto’s bewaren op het internet en muziekdiensten zoals Spotify of Apple Music streamen je muziek, zodat je de bestanden niet op je toestel opslaat en je ze dus ook niet kwijt bent als je je smartphone kwijt raakt.

4. Back niet alles op, wees selectief
Wees selectief met wat je back-upt. Als je in de cloud je reservekopieën bewaart, dan kan dat doorwegen op het dataverbruik van je GSM-abonnement. En veel data back-uppen vraagt ook veel tijd, zowel online als met een kabel aan een computer.