Einde indexsprong al in zicht

Door de hoge inflatie komt er al in april, een jaar vroeger dan gedacht, een einde aan de indexsprong. Dat heeft De Tijd vernomen in regeringskringen. De lonen en uitkeringen zullen dus terug een beetje stijgen. Voor de werkgevers is het nieuws minder positief: ze reageren teleurgesteld.

Dat er een einde komt aan de indexsprong is goed nieuws voor werknemers, want de lonen zullen opnieuw lichtjes stijgen. De eersten die daarvan kunnen profiteren, zijn de ambtenaren en de mensen die een uitkering krijgen. Zij mogen deze zomer al een verhoging verwachten. Vanaf 1 januari 2017 mogen ook de andere werknemers daarop rekenen.

Die loonstijging komt er op zijn minst enkele maanden vroeger dan verwacht, al hadden experts dit nieuws al zien aankomen.

Concurrentiepositie in gevaar
Maar niet iedereen is tevreden, het einde van de indexsprong is een slechte zaak voor de bedrijven. Zo zullen ze weer moeilijker kunnen concurreren met ondernemingen in het buitenland, omdat die de lonen niet moeten aanpassen aan het algemene prijspeil. "We waren heel tevreden met de indexsprong, want die zou de competitiviteit van onze bedrijven een boost geven. Dat is nog steeds zo, maar we stellen vast dat enkele regeringsmaatregelen dat effect hebben getemperd", zegt Bart Buysse, de directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Eind vorig jaar verwachtte de Nationale Bank nog dat er de komende drie jaar 114.000 banen bij zouden komen, onder andere door de indexsprong.