4 op 10 vuilniszakken te klein

In vier op de tien vuilniszakken kan veel minder dan de fabrikanten beloven. In sommige gemeentes kan je in een zak van 45 liter nog geen dertig liter stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. De oplossing zouden afvalcontainers met een chip zijn. Dan betaalt u alleen wat u echt gebruikt.

In een dertigtal gemeenten kocht de consumentenorganisatie afvalzakken van dertig liter. Vervolgens liet ze in een labo onderzoeken of die wel aan de Europese normen voldoen. Vrij snel werd duidelijk dat de aangegeven inhoud van de afvalzakken niet altijd overeenkwam met de werkelijke inhoud. Veertig procent van de onderzochte zakken bleek kleiner dan beloofd. Ook de kwaliteit bleek ondermaats. “Bijna de helft van de zakken barstte wanneer ze op de grond vielen”, klinkt het.  

Misbruik
“Dit zijn de gevolgen van de complexe situatie van het afvalbeheer in ons land, dat op allerlei bestuursniveaus wordt geregd. Dat zet de deur open voor misbruik”, klinkt het bij Test-Aankoop. Ook de fabrikanten hebben boter op het hoofd. “Om hun winstmarge te behouden, gaan sommige producenten besparen op de dikte van de zakken.”