Kilometerheffing nu al problematisch

Uit een bevraging van transportorganisatie Febetra blijkt dat zes op de tien gebruikers van het systeem voor de kilometerheffing problemen ondervinden. Vrachtwagenchauffeurs klagen erover dat die bakjes een ander tarief aanrekenen dan de bedoeling is of ze krijgen kapotte bakjes aangeleverd die dan niet op tijd vervangen kunnen worden tegen vrijdag. Maar de beheerders van het systeem houden voet bij stuk en zeggen dat de heffing vrijdag zal ingaan.

Vanaf vrijdag 1 april zullen in België alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een bedrag variërend tussen 7,4 cent en 29,2 cent per gereden kilometer betalen op de tolwegen. Het bedrag hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt. Alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens die in België rijden, moeten uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU), een bakje dat op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreert. Maar volgens transportorganisatie Febetra kent het systeem nog veel problemen.

Problemen
"Zes op de tien transporteurs die we bevraagd hebben, melden problemen", aldus woordvoerster De Maegt. Het gaat dan vooral om On Board Units die in panne zijn gevallen. "Veel transporteurs hebben er alles aan gedaan om tijdig in regel te zijn, maar krijgen af te rekenen met OBU's die in panne vallen. Wij vragen aan service provider Satellic om een spoedprocedure te voorzien om de defecte OBU's te vervangen. Het kan niet zijn dat die transporteurs vanaf vrijdag beboet worden. "Tegelijk hekelt Febetra de lange wachttijden bij het callcenter van Satellic. "Transporteurs die een probleem met hun OBU willen melden, moeten aan de telefoon soms 40 minuten tot een uur wachten. Voor iemand die goederen op tijd moet leveren, kan dat niet", klinkt het.

Software-aanpassing
Bij Satellic minimaliseren ze de problemen. Zo moest er inderdaad een software-aanpassing uitgevoerd worden. Maar volgens Rudolf Pospischil, de CEO van Satellic, kan die aanpassing automatisch gebeuren - dus zonder dat het toestel opnieuw moet worden binnengebracht - zolang de OBU is ingeschakeld. Van de 2.000 OBU's die effectief defect waren, is intussen 90 procent hersteld, aldus Pospischil.

Kosten doorrekenen
De transportsector rekent de kosten door aan de bedrijven waarvoor ze rijden, die bedrijven rekenen dat dan door aan de consument. Handelsfederatie Comeos heeft het al berekend: we gaan een halve procent méér betalen voor voedingsproducten - dat is zo'n 150 miljoen euro per jaar.