Dossier Aanslagen Brussel

"Geen concrete aanwijzingen voor aanslag op kabinet-Michel"

De terroristen die de aanslagen pleegden op de luchthaven in Zaventem en het metrostation Maalbeek viseerden ook eerste minister Charles Michel (MR). Dat schrijft De Tijd vandaag en werd door bronnen binnen de regering bevestigd aan VTM NIEUWS. Het parket gaat er niet van uit dat premier Michel ook effectief een doelwit was, maar onderzoekt wel alle bestanden die op de computer gevonden werden.

Op een computer van de terroristen die gevonden werd in een vuilnisbak aan de Max Roosstraat in Schaarbeek zijn bestanden teruggevonden met gegevens over het kabinet van de premier aan de Wetstraat 16 en zijn ambtswoning aan de Lambermontstraat. Het gaat niet alleen om plannen van de gebouwen, maar ook foto's die vanop de straat zijn getrokken van het bureau van premier Michel. 

Extra veiligheidsmaatregelen
Volgens de kranten is premier Michel al langer op de hoogte van de verontrustende vondst. Zijn woordvoerder Barend Leyts wilde enkel kwijt dat al langer extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn voor de gebouwen van de premier en dat elke bezoeker strenger wordt gecontroleerd. Een week voor de aanslagen in Parijs raakte nog bekend dat een audit brandhout had gemaakt van de beveiliging van de twee gebouwen.

Geen concrete aanwijzingen
De speurders gaan er niet van uit dat premier Michel een doelwit was. “Niks wijst erop dat op die laptop ook concrete plannen of aanwijzingen staan van voorbereidingen voor een aanslag op het kabinet van Charles Michel.” Dat vernam VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens bij het federaal parket. “Op die laptop zijn wel veel bestanden gevonden, die allemaal onderzocht worden.”

"Niet verrast"
Verschillende topministers hebben ons het nieuws bevestigd, maar niemand wil voor de camera regeren. Niet de premier en ook niemand uit zijn entourage. Staatssecretaris Bart Tommelein reageert wel: hij vindt het belangrijk dat er over gepraat kan worden. Het nieuws op zich verrast hem niet, zegt hij.