Verkeerde 'man met hoedje' opgepakt

Een Hasseltse bedrijfsleider van Pakistaanse origine is maandag opgepakt, naar eigen zeggen als verdachte van de terreuraanslagen in Brussel. "Ze verdachten hem ervan de man met het vissershoedje te zijn", zegt zijn zus. "Toen de vergissing bleek, hebben ze hem na vele uren uiteindelijk vrijgelaten, maar hij is hierdoor mentaal gekraakt. Zijn reputatie is helemaal om zeep en daardoor is hij er volledig onderdoor gegaan."

Adnan Ahmad (29) runt in Hasselt de ambulancedienst Ambu Medical. "Maandag is er opeens een inval geweest van de politie in het huis van onze ouders, waar ook mijn broer woont", vertelt Fatima Ahmad, de zus van het slachtoffer. "Hij werd voor de ogen van zijn twee dochtertjes geboeid afgevoerd. De hele straat was afgesloten, en ook in de bedrijfsgebouwen, iets verderop, gebeurde op hetzelfde moment een inval. De ambulances en de privévoertuigen van de chauffeurs, die op dat moment aan het werk waren, zijn door takeldiensten meegenomen. De activiteiten kunnen dus niet verdergezet worden."

"Hij weent voortdurend"
Adnan Ahmed werd opgesloten in de cel. "Daar heeft hij eerst een aantal uren moeten doorbrengen zonder ondervraagd te worden", zegt zijn zus. "Daarna pas werd verteld dat hij verdacht wordt van terrorisme, omdat er een tip was binnengekomen dat er mogelijk aanslagen met ambulances zouden gebeuren. Waarom mijn broer dan precies geviseerd werd, weet niemand. Hij lijkt in de verste verten niet op de man met het vissershoedje die dinsdag de aanslagen in Brussel pleegde. Nochtans moest hij alleen maar uitleggen waar hij die maandagnacht en dinsdagochtend is geweest, zo vertelt hij." 

Daarna werd hij vrijgelaten. "Dat zijn reputatie een forse knauw heeft gekregen, heeft hem mentaal zwaar geraakt", zegt zijn zus. "Hij weent voortdurend en ziet de toekomst echt heel somber tegemoet. Zijn dochtertjes, de buren, het personeel,... iedereen heeft een verkeerd beeld van hem gekregen door deze politie-inval. Hij is er erg aan toe en is opgenomen in het ziekenhuis. Deze behandeling verdient hij absoluut niet. Mijn broer is niet eens gelovig, laat staan een extremist."

Klacht tegen onbekenden
Adnan Ahmad heeft dinsdag kort gesproken met zijn advocaat, meester Gert Goffin uit Beringen. "Zoals hij het verhaal vertelt, gaat de interventie van de politie toch wel heel erg ver", vindt de advocaat. "Iemand van terrorisme beschuldigen heeft allicht te maken met de golf van paniek die er nu heerst. De gevolgen zijn niet gering. Zo worden er goederen in beslag genomen die mijn cliënt nodig heeft om zijn zaak te kunnen runnen. Het kan toch niet de bedoeling om het bedrijf failliet te laten gaan. Allicht zal er een klacht tegen onbekenden volgen. Woensdag heb ik hierover verder overleg met mijn cliënt."