Dossier Aanslagen Brussel

Luchthaven ook woensdag gesloten

De luchthaven van Zaventem blijft zeker woensdag nog gesloten, dat meldt Brussels Airport. Vandaag startte er nog een grote oefening met 800 personeelsleden om te zien wanneer een opstart weer mogelijk is. Zij checken in zoals gewone passagiers om te zien of dat allemaal vlot en vooral veilig kan verlopen. De tijdelijke constructies zijn alvast goedgekeurd door de brandweer. 

Na de grote oefening werd duidelijk dat de luchthaven van Zaventem woensdag nog niet kan openen. De details over die beslissing moeten nog gecommuniceerd worden, maar onder andere de veiligheidscontroles voor de check-in zouden nog veel te lang duren. "Daardoor zouden maar 300 passagiers per uur gecontroleerd kunnen worden, en dus geen 800", zegt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters. "Verder zouden passagiers 60 trappen naar boven moeten nemen, en dat is niet haalbaar voor mensen die slecht te been zijn."

Verschillende scenario's
"Het hangt niet van ons af wanneer de opstart kan beginnen, maar uiteraard willen we zo snel mogelijk terugkeren naar Brussel, onze thuisbasis", zegt Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines. De maatschappij werkt allerlei scenario's uit. "De prioriteit zal gaan naar de langeafstandsvluchten (Afrika en Noord-Amerika, red.), omdat die het moeilijkst te organiseren zijn in het buitenland", zegt Sciot. "Daarrond zouden we dan vluchten naar Europese bestemmingen opbouwen."

Omdat het nog niet duidelijk is wanneer precies er opnieuw passagiersvluchten zullen kunnen plaatsvinden op Brussels Airport, behoudt de luchtvaartmaatschappij haar "slots" op alternatieve luchthavens momenteel nog. "We vervoeren ongeveer 5.500 passagiers per dag, tegen 20.000 normaal", aldus nog Sciot. Bernard Gustin, de topman van de maatschappij, sprak eerder van een verlies van 5 miljoen euro per dag.

Hoe op luchthaven geraken?
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe passagiers op de luchthaven zullen kunnen geraken. De luchthaven heeft bijvoorbeeld nog niet gezegd of er en welke parkeergarages beschikbaar zouden zijn. Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn klinkt het dat de bussen, die nu stoppen aan het luchthavendomein, kunnen doorrijden zodra Brussels Airport die vraag stelt. Spoorwegmaatschappij NMBS zegt de toestand te bekijken, zonder daar dieper op in te gaan.