Dossier Aanslagen Brussel

Terreurniveau 4 voor federaal parlement

Voor het federaal parlement geldt sinds zondagavond opnieuw dreigingsniveau 4. Dat bevestigt Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Over de concrete aanleiding wil hij niets kwijt. Zowel het OCAD als Binnenlandse Zaken waren niet op de hoogte van de niveauverhoging.

Kort na de aanslagen in Brussel trok het OCAD het dreigingsniveau op naar niveau 4, het hoogste niveau. Op donderdag besliste het orgaan voor de dreigingsanalyse vervolgens om terug te gaan naar niveau 3. Dat houdt in dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk, maar dat er geen concrete informatie is over een op til zijnde aanslag. 

Sinds zondagavond zit het federale parlement echter opnieuw onder dreigingsniveau 4, bevestigt Bracke. Hij en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne beslisten dat zelf na advies van generaal Harry Vindevogel, de militaire commandant van het Paleis der Natie.

OCAD en Binnenlandse Zaken niet op de hoogte
"De beslissing kwam niet van OCAD", aldus Bracke. Over de concrete aanleiding voor het hoogste dreigingsniveau wil Bracke om evidente redenen niets kwijt. De maatregel houdt onder meer in dat het veiligheidspersoneel kogelwerende vesten draagt en dat de garage onder constante bewaking staat. 

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken laat weten dat het dreigingsniveau in België op niveau 3 blijft, wat betekent dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is. "Er is dus geen wijziging van het dreigingsniveau", zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum aan Belga.

"Geen weet van andere dreigingsniveaus"
Over het verhoogde dreigingsniveau in het federaal parlement weet het OCAD niets. "Ik kan daar geen uitspraken over doen. Het OCAD doet de evaluaties. Ik heb geen weet van andere dreigingsniveau's", zegt Mertens. Sinds zondagavond zit het federale parlement opnieuw onder dreigingsniveau 4, zei Bracke dinsdag aan Belga.