Dossier Aanslagen Brussel

"Zaventem werkt pas normaal in maanden"

De herneming van de activiteit op volle kracht op Brussels Airport zal nog maanden op zich laten wachten. Dat zegt Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, vandaag in verschillende kranten.

"De vertrekhal voor de check-in is volledig buiten gebruik. De herstelling zal maanden in beslag nemen", zegt Feist in De Standaard en De Tijd. Daarom heeft Brussels Airport besloten om een tijdelijke prefabconstructie op te zetten. Aanvankelijk zal de capaciteit beperkt zijn tot 800 passagiers per uur.

Veiligheidscontrole voor inchecken
Vandaag wordt getest in hoeverre het mogelijk is de luchthaven weer gedeeltelijk te laten functioneren. Als dat het geval is, kan de luchthaven ten vroegste vanaf morgen weer passagiers ontvangen. Nieuw is dat de passagiers een veiligheidscontrole krijgen nog voor ze inchecken, aldus De Tijd. Daarop hadden de politiebonden zwaar aangedrongen. Of de nieuwe veiligheidsprocedure van kracht blijft als de vertrekhal hersteld en weer in gebruik is, is volgens Feist nog niet uitgemaakt.

Over de financiële verliezen wil Feist nog niets zeggen, maar omdat de luchthaven goed verzekerd is, gaat de CEO ervan uit dat de schade van de aanslagen nagenoeg volledig vergoed zal worden, zegt hij in De Standaard en Het Laatste Nieuws. Hij gaat er bovendien niet van uit dat de aanslagen de luchthaven op lange termijn zullen benadelen. "Ik heb nog van geen enkele luchtvaartmaatschappij gehoord dat ze hier niet meer willen komen", zegt hij in De Standaard.  

Bekijk ook: