Paardenprocessie verpest door storm

De jaarlijkse paardenprocessie op paasmaandag in Hakendover bij Tienen werd grondig verstoord door het stormweer. Door de weersvoorspelling werden de activiteiten uit voorzorgsmaatregelen zowat gehalveerd. Zo werden kinderen en grote heiligenbeelden geweerd uit de optocht.

De paardenprocessie in Hakendover is een eeuwenoude traditie op paasmaandag. Zowat alle 1.500 inwoners van de deelgemeente van Tienen zijn bij de ommegang betrokken. Maar de slechte weersvoorspellingen maakten van de editie van 2016 een onthoofde uitgave. Veel ruiters hadden zelf beslist om af te haken. De organisatoren lieten kinderen jonger dan 12 jaar aan de kant.

De processie telde minder groepen en paarden. Sommige beelden en alle pruiken bleven binnen. De naamborden per groep werden niet opgesteld. Een aantal heiligenbeelden werd niet meegedragen en de vaandels waren dichtgevouwen.

Uiteindelijk viel het weer mee, maar het kwaad was geschied. De traditie werd wel in ere gehouden met de galop van de deelnemers te paard en de zegening op de Tiense Berg door Jos Wauters, prelaat van de abdij van Averbode.