Dossier Aanslagen Brussel

"Aanvraag staking al voor aanslagen"

De politie op de luchthaven van Zaventem dreigt met een staking vanaf woensdag als de veiligheidsmaatregelen op en rond Brussels Airport niet opgedreven worden. "Ze vinden dat de veiligheid tekort schiet", dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karen De Vis. “Opmerkelijk is dat ze de aanvraag al voor de aanslagen hadden ingediend. Toen al vonden ze dat de veiligheid op de luchthaven te wensen overliet en dat ze met te weinig personeel waren om hun werk goed te kunnen doen. Ook daar is nog volop overleg bezig.”

De stakingsaanzegging van het NSPV dateert van vóór de aanslagen en bereikte het ministerie van Binnenlandse Zaken op vrijdag 18 maart, dag van de aanhouding van Salah Abdeslam. "De trieste gebeurtenissen van 22 maart bewijzen dat onze bezorgdheden terecht zijn. We eisen meer veiligheidsmaatregelen en extra personeel", zegt Alain Peeters, nationaal secretaris ad interim.

Controle van alle reizigers
Zondag vonden gesprekken plaats tussen het NSPV en het diensthoofd van de overheid op de luchthaven. "Bij de directie van Brussels Airport hebben wij onze bezorgdheden geuit. Concreet vragen wij een controle van alle reizigers voor zij de tijdelijke infrastructuur betreden. Die zal allicht in de vorm van een tent opgetrokken worden. Ten tweede eisen we dat er geen wagens mogen verschijnen in een straal van minimaal 100 meter aan de tijdelijke terminal van het inschepingsgebouw."

Staking
"Die maatregelen moeten genomen zijn als de luchthaven weer open gaat. Anders stappen wij niet mee in de heropening op woensdag", stelt Peeters. "Het antwoord dat we zondag van de overheid kregen, is dat er zal gezorgd worden voor extra veiligheid." Het onderhandelingscomité komt pas op woensdag samen. Dan wordt de stakingsaanzegging besproken. Dat is een dag na de test met de heropstart. Die timing was eerder zo overeengekomen en er wordt niet van afgeweken. Dus ten vroegste woensdag wordt de stakingsaanzegging geactiveerd. "Als we acties ondernemen, kunnen die uit verschillende vormen bestaan. Zo kunnen we beslissen om geen grenscontroles uit te voeren. In het slechtste geval zal er helemaal geen politie zijn. Voor ons primeert de veiligheid, zowel van de collega's als van de reizigers." Dat wordt ook bevestigd door Vincent Houssin van VSOA aan Qmusic.