Dossier Aanslagen Brussel

Relschoppers uiteen na inzet waterkanon

Een 450-tal extreemrechtse voetbalhooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse verzamelde vanmiddag aan het Beursplein in Brussel, waar ze voor heel wat amok en rellen hebben gezorgd. De politie moest het waterkanon inzetten. Tientallen relschoppers werden opgepakt.

De hooligans kwamen samen op twee plaatsen: op de Grote Markt en aan het station. "De lokale politie van Vilvoorde was op de hoogte, door oproepen op de sociale media", zegt burgemeester Bonte. "Eén groep bestond uit 300 leden, de andere uit 150. In een eerste fase hebben de 300 hooligans de trein naar Brussel-Noord genomen.

Provocatie
Ze waren op weg naar 'de Mars tegen de Angst', maar het gaat hier duidelijk om een provocatie." Even heeft Bonte overwogen om een bestuurlijke politiemaatregel te nemen en de hooligans in Vilvoorde te houden. "Maar dat zou te zeer tot frustraties hebben geleid. Na overleg met het eigen politiekorps en bewakingsbedrijf Securair hebben we beslist om hen de trein te laten nemen. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie van Vilvoorde, in coördinatie met de Brusselse collega's."

Projectielen
Toen de voetbalhoeligans aan de Beurs aankwamen, waar de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen was, zochten ze al snel confrontatie met bepaalde bevolkingsgroepen. "Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck. "Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."

"Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt. De tussenkomst van de politie was heel delicaat."

Mayeur verontwaardigd
"Ik ben verontwaardigd door wat er zondagnamiddag is gebeurd. Ik stel vast dat dit soort "crapuul" onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen", zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel (PS). "Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen."

Ook premier Charles Michel veroordeelt
"Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem". Dat zegt eerste minister Charles Michel in een reactie aan Belga.

"Wij doen het nodige om samen met de politiediensten alle betogers naar huis te sturen. Tegelijk roepen we iedereen ook op om koelbloedig en rustig te blijven, zodat de ordediensten hun werk kunnen blijven doen", aldus nog de premier.

Gisteren beslisten de organisatoren van de mars om in te gaan op de vraag van de federale en lokale overheid om zondag niet samen te komen in Brussel. Zowel minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) hadden gevraagd om uit veiligheidsoverwegingen geen grote bijeenkomst te houden in Brussel.

“Ze gedroegen zich erg intimiderend”
Het hele Beursplein werd ingepalmd door die herrieschoppers. Ze waren erg intimiderend en agressief, ook naar de VTM NIEUWS ploeg. Ze wilden benadrukken dat ze niet extreem-rechts waren, maar scandeerden ondertussen wel racistische-leuzen en droegen spandoeken met boodschappen tegen IS én tegen migratie.