Dossier Aanslagen Brussel

Jambon: “Was onmogelijk om ontruiming te regelen"

“Wij hebben wel degelijk de procedures gevolgd voor de ontruiming van de metro", dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanmorgen aan VTM NIEUWS gezegd. "Om iets voor 9 uur hebben we de beslissing genomen om het metronet stil te leggen. Maar als je om 9 uur de beslissing neemt en de aanslag is om 9.11 uur, dan is het natuurlijk onmogelijk om alles nog geregeld te krijgen. Er is dus wel degelijk communicatie van ons, vanuit het crisiscentrum én de politie, naar de MIVB gegaan."

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zei gisteren dat ze vanuit de regering geen enkele vraag had gekregen om de metro te evacueren. “De onderzoekscommissie die nu in het parlement geïnstalleerd wordt, zal alles tot op het bot uitspitten en wij zullen alle transparantie geven", aldus Jan Jambon.

Verbindingsofficier
Minister Jambon reageerde ook over de zaak-El Bakraoui. Vrijdag verklaarde hij al dat de Belgische verbindingsofficier in Turkije heeft geblunderd bij de informatiedoorstroming rond de arrestatie en uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui, een van de kamikazes op de luchthaven van Zaventem.

Ook Turkije en Justitie
“Er zijn heel wat onvolkomenheden als ik het feitenrelaas bekijk. Je kan je enerzijds vragen stellen bij de Turken, dat ze ons op het allerlaatste moment verwittigen”, zei Jambon vanmorgen. “Anderzijds kan je je ook vragen stellen waarom er vanuit gerechtelijke hoek niet meer ‘push’ is gekomen om iets te doen."

"Maar ik wil de verantwoordelijkheid niet alleen bij anderen schuiven. Die zit ook in mijn organisatie en daar heb ik de politieke verantwoordelijkheid voor willen nemen.”