MIVB: "Geen melding gekregen bij aanslag"

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft op dinsdag bij de aanslagen geen melding gekregen om het metronetwerk te sluiten. Dat meldt de woordvoerster.

Vrijdag had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nochtans in de Kamer verklaard dat de beslissing om de metro te ontruimen al om 8.50 uur was genomen, 21 minuten vóór de aanslag in het metrostation Maalbeek plaatsvond.

"Wij hebben de circulatie van het openbaar vervoer in Brussel onderbroken, en dat vóór de aanslag in de metro", zei minister Jambon vrijdag. Volgens hem werd om 8.50 uur de beslissing al genomen om de metro en de vijf stations in Brussel te evacueren. Om 9.04 uur kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land en werd de opdracht gegeven om over te gaan tot een ontruiming. Om 9.11 uur gebeurde dan de aanslag in metrostation Maalbeek.

"Zo snel mogelijk uitsluitsel 
"We zijn met de verschillende partners aan het uitzoeken op welke manier de zaken zijn verlopen en zullen daar zo snel mogelijk uitsluitsel over geven." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in reactie op de Brusselse vervoersmaatschappij, die vandaag stelde geen vraag tot evacuatie te hebben gekregen op de dag van de aanslagen in Brussel.