Dossier Aanslagen Brussel

Wie draagt schuld in zaak-El Bakraoui?

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens hebben vandaag samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en premier Charles Michel verantwoording afgelegd in de Kamer. Bij de terreurcommissie kwamen ze uitleggen wat er is fout gelopen in de zaak-El Bakraoui. 

Minister Jambon verklaarde daar dat de verbindingsofficier in Turkije heeft geblunderd bij de informatiedoorstroming rond de arrestatie en uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui. Hij werd op 11 juni vorig jaar opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier in Turkije werd daarvan op de hoogte gesteld op 26 juni. Drie dagen later meldde de verbindingsofficier dat aan de terreurcel in ons land. De terreurcel brengt de officier op de hoogte van het gerechtelijk verleden van El Bakraoui - hij was veroordeeld tot tien jaar cel - en vraagt hem de reden van de arrestatie.

Verbale nota
Op 14 juni sturen de Turkse autoriteiten een verbale nota dat El Bakraoui het land wordt uitgewezen naar Nederland. Dat gebeurde om 10.14 uur, terwijl de vlucht om 10.40 uur opsteeg. De informatie werd nogmaals om 14.30 uur in een fax herhaald. De ambassade in Ankara bracht de verbindingsofficier om 16.30 uur op de hoogte. Daags nadien verneemt de verbindingsofficier in een vergadering met de Turkse politie dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme. Voor meer details moest de verbindingsofficier schriftelijk een vraag stellen. Pas op 20 juli vertrok de officiële vraag via een mail naar de Turkse politie.

Schakel
Jambon beaamt wel dat de verbindingsofficier maar één schakel is in een langere ketting. "Het is één element in een groot en complex verhaal over de timing van en de communicatie over de uitlevering. We zullen meer weten uit de parlementaire commissie, die zal proberen alle puzzelstukken bijeen te leggen." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester.

Onderzoek
De verbindingsofficier heeft laten weten dat hij zijn verhaal wil doen als hij wordt uitgenodigd op de parlementaire commissie. Ook zijn oversten willen de werking van hun diensten komen verduidelijken. Minister Jambon zal via Catherine De Bolle, het hoofd van de federale politie, een intern onderzoek starten om te zien of de diensten in kwestie wel naar behoren functioneren.