Dossier Aanslagen Brussel

Officieel: Mohamed Abrini opgepakt

Bij twee politieacties in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel zijn vandaag vijf personen opgepakt, onder wie Mohamed Abrini en Osama Krayem. Dat bevestigt het federaal parket. De 31-jarige Abrini werd al enkele maanden gezocht voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Het parket onderzoekt nog of hij de man met het hoedje is.

Abrini werd op 11 november 2015, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, rond 19 uur gefilmd samen met Salah Abdeslam in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Hij zat aan het stuur van de Renault Clio die twee dagen later gebruikt is bij het plegen van de aanslagen. Hij werd sindsdien actief opgespoord door de Belgische en Franse politiediensten.

Het parket wijst erop dat zijn vingerafdrukken en DNA zijn aangetroffen in onder meer het safehouse in Schaarbeek dat gebruikt werd door de daders van de aanslag in Zaventem. Hij werd opgepakt aan het Albertplein in Anderlecht. Het parket kan nog geen uitsluitsel geven of hij de man met het hoedje is.

Maalbeek
Ook Osama Krayem werd vandaag opgepakt, samen met Hervé B.M. Het gaat om de man die bekendstond onder de valse identiteit van 'Naïm Al Hamed', zegt het federaal parket. Er wordt nog nagegaan of hij de man is die gefilmd werd in metrostation Pétillon voor de aanslag in Maalbeek, en die vluchtig contact had met Khalid El Bakraoui, voor die zich opblies. Hij zou opgepakt zijn op basis van informatie uit het Brusselse winkelcentrum City 2, waar de sporttassen die bij de aanslagen werden gebruikt, zouden gekocht zijn.

Belang arrestatie
Het belang van deze arrestaties is groot. “Abrini is een echte spilfiguur, hij wordt al sinds eind november internationaal gezocht. Er werd met man en macht naar hem gezocht”, zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. Osama Krayem is een minder bekende naam, “maar zijn naam dook wel op na de aanslagen in Brussel.” Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of Abrini ook de man met het hoedje is en Krayem de tweede dader van Maalbeek. “Als dat zo is, is een groot deel van het net gedicht. Zo niet zijn er nog steeds twee voortvluchtige daders.”

Opsporingsfilmpje
Een dag nadat het federaal parket een uitgebreide reconstructie de wereld instuurde, werd Mohamed Abrini opgepakt. De vraag is of er een link is tussen beide feiten. “Die actie van vandaag bereid je niet snel voor. Ze wisten dus wel ongeveer waar Abrini zat. Maar ze wilden hem uit zijn tent lokken, met succes blijkt nu”, legt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck uit.