Dossier Aanslagen Brussel

België wil F16's inzetten tegen IS

De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Brussel. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels", zei hij in het Frans en het Nederlands na een ontmoeting met premier Charles Michel, die zelf aankondigde dat België F-16’s wil inzetten tegen IS.

“Ik wil graag John Kerry en de Verenigde Staten bedanken voor hun aanwezigheid hier vandaag. Hun steun is belangrijk voor ons. We staan in België en Europa voor heel moeilijke momenten na de terroristische aanslagen”, begon Charles Michel zijn speech. Even later sprak de premier klare taal over de strijd tegen het terrorisme. Hij gaf aan dat België opnieuw gevechtsvliegtuigen zal inzetten tegen Islamitische Staat in Irak, en mogelijk ook in Syrië. “We zullen in het de regering het debat voeren over een verlenging van het F-16-mandaat”, zei Michel, die benadrukte dat ons land een solide partner van de Verenigde Staten wil blijven.

Steun van Amerika
John Kerry benadrukte dat de Verenigde Staten achter België staan. Hij vergeleek de aanslagen van 22 maart ook met de tragedie die Amerika onderging na de aanslagen op de WTC-toren. “In naam van president Obama en het hele Amerikaanse volk bied ik ons diepste medeleven aan het Belgische volk en alle families en mensen die een onmetelijke verdriet lijden."

De Amerikaanse buitenlandminister liet ook zien dat hij een woordje Frans en Nederlands spreekt. “Het is met de herinnering aan hen in onze harten dat we voor altijd samen naast elkaar moeten staan in solidariteit als vrienden, bondgenoten en partners", besloot hij.

"Geen verrassing"
Een Belgische deelname aan missies in Syrië is eigenlijk geen verrassing. “Die vraag is ons op 2 maart al officieel gesteld per brief door Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester. “We gaan er sowieso heen in juni, want we zitten in een beurtrol met Nederland, die nu boven Irak bombardeert.” Over een uitbreiding naar Syrië besluit Demeulemeester: “Dat is gewoon een kwestie van tijd.”