Dossier Aanslagen Brussel

Verdachte gelinkt aan verijdelde aanslag Parijs

Bij een huiszoeking aan het Brusselse Meiserplein is één man geneutraliseerd en vervolgens opgepakt. Dat stelt een ploeg van VTM NIEUWS ter plaatse vast. De huiszoeking zou nu afgelopen zijn, zowel DOVO als de speciale eenheden hebben de site verlaten.

"De man wordt gelinkt aan de gebeurtenissen in Parijs en Brussel, over de identiteit kunnen we voorlopig niets zeggen", dat meldt de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, aan VTM NIEUWS.

Buurtbewoners spreken over gijzeling
Volgens buurtbewoners die getuige waren van de politieactie, ging het niet zozeer om een huiszoeking, maar wou de politie een man arresteren die aan een tramhalte op de Rogierlaan stond te wachten. Toen de man de politie in de gaten kreeg, greep hij een vrouw en haar kind vast. Vervolgens liet hij het kind gaan, maar gebruikte hij de vrouw als levend schild, tot de politie hem in het been schoot.

De man moest vervolgens zijn rugzak en heuptas uitdoen en zich gedeeltelijk uitkleden om te tonen dat hij geen bommengordel droeg, waarna hij met een ziekenwagen werd overgebracht naar een ziekenhuis in de nabije omgeving. De ontmijningsdienst van het leger bracht de rugzak tot ontploffing, maar het is niet duidelijk of die explosieven bevatte.

Op beelden van onze ploegen ter plaatse is te zien hoe een man van DOVO een rugzak doorzoekt en dan op de grond duikt.

Even later zien we hoe een gewonde man op een brancard geblinddoekt wordt afgevoerd