Dossier Aanslagen Brussel

Broer terrorist: "Je kiest je familie niet"

Mourad Laachraoui, een van de toptaekwondokas van ons land, veroordeelt met klem de daden van zijn oudere broer Najim. Dat zei hij in een persconferentie gisteren. Laachraoui wil de bladzijde omslaan na de dood van zijn broer.

Mourad Laachraoui zei dat hij geen contact had met zijn oudere broer sinds 2013, toen die naar Syrië vertrok. De familie verwittigde de politie toen. Mourad Laachraoui zei dat hij zijn broer erna nog tevergeefs probeerde te bereiken.

De antwoorden die de jonge atleet van 20 aan de pers gaf waren kort en zonder uiterlijke emotie. "Ik heb geen idee wat mijn broer tot het terrorisme gedreven heeft. We hebben geen veranderingen gezien toen hij radicaliseerde", zei hij.

“Vriendelijke, intelligente jongen”
De sportcarrière van Mourad schiep een afstand tussen hem en zijn broer. “Ik herinner hem als een vriendelijke, intelligente jongen”, zegt Laachraoui. “Ik ben triest over wat er gebeurd is. Het blijft mijn broer. Ik heb geen wrok tegenover hem.”

Sinds de aanslagen in Brussel had de familie-Laachraoui geen contact met de politie. Ze kreeg evenmin bevestiging van de dood van Najim in Zaventem. Na de aanslagen van Parijs werd het ouderlijk huis doorzocht, maar niemand van de familie zou zich ongerust gemaakt hebben.

Blijven sporten voor België
Mourad Laachraoui hoopt dat de aanslagen in Parijs en Brussel geen invloed zullen op zijn sportcarrière en dat hij geen politiebescherming zal nodig hebben. Mourad Laachraoui, zesde ter wereld in de categorie -54 kilo, zegt dat hij de Belgische kleuren wil blijven verdedigen.