Dossier Aanslagen Brussel

Cruciale dag voor Geens en Jambon

De regering moet vanmiddag uitleggen hoe de broers El Bakraoui, twee kamikazes bij de aanslagen in Brussel, op vrije voeten konden blijven. Ministers Jambon en Geens geven toe dat er fouten zijn gemaakt. Zij hadden eergisteren hun ontslag al ingediend, maar premier Michel weigerde dat. 

Gisteren al raakte bekend dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar aanleiding van de aanslagen. Die beslissing kwam er nadat duidelijk werd dat de broers El Bakraoui al jaren gekend waren als zware criminelen. Een van hen zou vorig jaar zelfs door Turkije zijn uitgewezen naar ons land, nadat hij opdook aan de Syrische grens. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe dat verliep en wat de Belgische autoriteiten precies deden met de informatie. 

Minister van Justitie Koen Geens geeft toe dat er fouten zijn gebeurd. "We moeten nagaan wat precies de verantwoordelijkheid van politie en justitie zou kunnen zijn."

De commissies Justitie, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken houden vanmiddag al een vergadering in het parlement. Minister Geens en Reynders moeten daar al verantwoording afleggen, want er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. De twee broers stonden namelijk ook niet op de Belgische OCAD-lijst van terreurverdachten, terwijl ze wel in de databank van Amerikaanse veiligheidsdiensten zaten. 

Daarnaast groeit ook de kritiek op het onderzoek naar Salah Abdeslam. Gazet van Antwerpen schrijft dat de politie van Mechelen al maanden het onderduikadres van Abdeslam kende in Molenbeek. En na de arrestatie van Abdeslam vroeg geen enkele speurder iets over plannen voor nieuwe aanslagen. Dat meldt Politico Europe. Ze ondervroegen hem maar één uur en stelden ook enkel vragen over de aanslagen in Parijs.