Dossier Aanslagen Brussel

"Politie kende adres Abdeslam al 4 maanden"

Er duiken alsmaar meer fouten op in het onderzoek rond Salah Abdeslam. De Gazet van Antwerpen schrijft dat de politie van Mechelen al maanden het onderduikadres van Abdeslam kende in Molenbeek. De Mechelse politie geeft toe dat er communicatiefouten gebeurden.

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op.

De opstellers van het rapport vermeldden expliciet dat Aberkan, de zoon van Djamila Mohamed uit de Vierwindenstraat, volgens hun bronnen "contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam". Vier maanden later werd Abdeslam opgepakt in de woning van Mohamed. Volgens de kranten werd het rapport echter nooit doorgestuurd naar de politiedatabank ANG, maar werd het enkele maanden "on hold" gezet door de Mechelse korpschef.

Het Comité P. zal nu onderzoeken of de informatie op een andere manier werd overgemaakt aan het federaal parket en de terrorismespeurders, en of Abdeslam vroeger had kunnen opgepakt worden als de informatie wel correct was doorgegeven.

"Info niet bewust achtergehouden"
Volgens de korpschef van politie Mechelen heeft niemand bewust informatie achtergehouden over de schuilplaats van Abdeslam, maar hij geeft wel toe dat er mogelijk fouten zijn gemaakt. "Helaas is het intern ergens misgelopen. Iemand heeft een fout gemaakt, waardoor de informatie niet tot bij de juiste mensen is geraakt."