Dossier Aanslagen Brussel

VS kent derde dader Zaventem

De derde, nog voortvluchtige dader van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem is gekend. Hij stond in de VS op een lijst van potentiële terreurverdachten. Dat melden Amerikaanse media. Bovendien stonden ook de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui al voor de aanslagen op die lijst, die was opgesteld door de antiterreurdiensten van de Verenigde Staten.

De man met de witte jas, die rechts op de bewakingsfoto staat naast Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, bracht zijn bom niet tot ontploffing en verliet de luchthaven nog voor de aanslag. Sindsdien is hij voortvluchtig. De naam van de man is nog niet vrijgegeven, maar zou bij de Amerikaanse autoriteiten wel gekend zijn als terreurverdachte.

Dat de twee broers ook al gekend waren in de VS, hebben twee niet met naam genoemde Amerikaanse functionarissen aan de Amerikaanse nieuwszender NBC News gezegd. Zij wilden evenwel niet zeggen op welke van de vele Amerikaanse gegevensbanken het tweetal prijkte. 

Veel vragen
Volgens NBC roept deze onthulling vragen op over hoe het tweetal door de Belgische overheden als "kleine criminelen" werd beschouwd. Beide broers kwamen dinsdag bij de aanslagen om: Ibrahim blies zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, zijn jongere broer Khalid pleegde een zelfmoordaanslag op het metrostation Maalbeek.