Dossier Aanslagen Brussel

Dit is gigantisch ‘terreurweb’ in België

De politieactie in Vorst van vorige week, de arrestatie van Abdeslam in Molenbeek en de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek zijn een kluwen van namen en plaatsen geworden. Wie is nu eigenlijk gelinkt met wie? 

Op dinsdag 15 maart schiet de politie tijdens een raid op een huis in Vorst Mohammed Belkaïd dood. Hij organiseerde mee de aanslagen in Parijs. Tijdens de inval slaan twee mannen op de vlucht via de tuin: Salah Abdeslam en zijn kompaan Amine Choukri. Ze laten wel hun DNA achter in het huis.

Abdeslam gevat
Drie dagen later, op vrijdag 18 maart, worden Abdeslam en Choukri verrast door de speciale eenheden in een huis van vrienden. Ze worden neergeschoten en gearresteerd.

Aanslagen Zaventem en metro
Daarna volgt het drama van dinsdag 22 maart op de luchthaven in Zaventem. Drie terroristen wandelen even voor acht uur de vertrekhal van de luchthaven binnen. Najim Laachraoui blaast zichzelf op. Ook Ibrahim Bakraoui, een zware gangster, doet zijn bom ontploffen. De voorlopig onbekende terrorist met het hoedje is nog steeds op de vlucht.

Ongeveer een uur later sleurt Khalid Bakraoui, de broer van de zelfmoordenaar op de luchthaven, twintig mensen mee de dood in. Vandaag vermoedt het gerecht dat een andere terrorist van de metroaanslag op de vlucht is geslagen. Zijn identiteit is nog onbekend.

Nog 3 anderen
Tot slot is ook Mohamed Abrini nog steeds voortvluchtig. Abrini is de man die Abdeslam in november naar Parijs voerde. Drie mensen uit het netwerk rond Salah Abdeslam, hangen dus nog ergens uit. Alleen lijkt niemand vandaag precies te weten waar.