Dossier Aanslagen Brussel

"Ontslag aanbieden is constitutionele traditie"

“Het is een constitutionele traditie bij ons dat als er zware problemen zijn – denk aan de dioxinecrisis, of de ontsnapping van Dutroux – dat de betrokken ministers bereid zijn om te zeggen: wij beseffen dat er hier heel ernstige dingen aan de hand zijn.” Dat zegt minister van Justitie Koen Geen in een eerste reactie op het nieuws dat hij en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vannacht hun ontslag aangeboden hebben.

“Wellicht hebben onze diensten fouten gemaakt, en wij zijn bereid om dat gebaar te stellen omdat wij de stabiliteit van de regering en het lot van de slachtoffer belangrijker vinden dan ons eigen lot. Wij hebben met de premier afzonderlijk en samen lange gesprekken gehad. Uiteindelijk heeft de premier geoordeeld dat het in deze omstandigheden niet wijs was dat wij ons ontslag aanboden maar dat wij op een andere manier onze politieke verantwoordelijkheid zouden nemen.”

"Wij zouden deze nacht niet zover gegaan zijn als we het niet waarschijnlijk achtten dat er een zekere onzorgvuldigheid aan de hand was", benadrukte Geens nog.