Dossier Aanslagen Brussel

Maakte België grote fout met El Bakraoui?

Ons land slaat een modderfiguur in het buitenland nu blijkt dat Ibrahim El Bakraoui, de kamikaze van de luchthaven van Zaventem, al bekend was bij het Belgische gerecht. De grote kranten maken België af met koppen als ‘Tragedie van de missers’. Hebben de Belgische veiligheidsdiensten kansen laten liggen om de terroristen te pakken? VTM NIEUWS-terreurexpert Faroek Özgünes geeft duiding.

“Wat we met zekerheid weten, is dat Ibrahim El Bakraoui in 2015 is opgepakt door de Turkse politie aan de Syrische grens", vertelt Özgünes. "Voor Turkije ben je dan een Syriëstrijder. Daarna hebben ze hem op het vliegtuig richting Nederland gezet, merkwaardig: op zijn eigen verzoek.”

Land naar keuze?
“Een Belg die vraagt om hem niet naar België te sturen, maar naar Nederland. Dat slaat nergens op. Als hij echt een gevaarlijk persoon was op dat ogenblik, dan verwittig je de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Maar Turkije is ingegaan op het verzoek van een terreurverdachte om hem naar een land naar keuze te sturen. 

"Zodra hij in Nederland aankwam, is hij plots verdwenen. Pas een week later zou Nederland en België daarvan op de hoogte gebracht zijn. Dan was hij natuurlijk al onder de radar verdwenen.”

Fout Turkije?
"Het is te vroeg om nu al te spreken over fouten", besluit Faroek Özgünes. In dit soort terrorismedossiers is informatie heel belangrijk. Interne informatie tussen politie- en veiligheidsdiensten, maar ook informatie uit het buitenland, dus van Turkije. Daar lijkt het al fout zijn gelopen. Belangrijk nu is om uit te zoeken welke informatie beschikbaar was en of die op de juiste manier is doorgegeven."

Bekijk ook het parcours van Ibrahim El Bakraoui