Dossier Aanslagen Brussel

Jambon en Geens bieden ontslag aan, premier weigert

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben gisteren hun ontslag aangeboden bij premier Michel. De eerste minister heeft het ontslag niet aanvaard. Dat heeft VTM NIEUWS uit verschillende bronnen vernomen.

Reden voor het ontslag zijn fouten die zouden opduiken in het terreuronderzoek. Het gaat onder meer over de terrorist Ibrahim El Bakraoui die volgens de Turkse president Erdogan is uitgeleverd, maar nadien op vrije voeten is gekomen. Ook op het kabinet van minister van Justitie Geens was er tot laat in de nacht crisisoverleg.

Vannacht en vanmorgen is er de hele tijd topoverleg geweest tussen de premier en de topministers. Het ontslag is voorlopig niet aanvaard, omdat de regering geen instabiliteit wil in deze periode van terreur. Er komt wel een parlementaire onderzoekscommissie naar mogelijke fouten. Premier Charles Michel belooft volledige transparantie over de voorgeschiedenis van El Bakraoui. "De regering is klaar om volledige klaarheid te scheppen en samen te werken met het parlement", aldus Michel.

"Niet vertrekken in oorlogssituatie"

Jambon heeft bij VTM NIEUWS voor het eerst gereageerd op zijn geweigerd ontslag. Hij bevestigt dat hij zijn ontslag gisteren indiende: "Ik heb voor mezelf uitgemaakt om mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en ik heb mijn ontslag aangeboden." De premier en het kernkabinet vroegen hem echter "uitdrukkelijk" om aan te blijven: "Je mag het terrein in een oorlogssituatie niet verlaten."

Jambon stelt zich grote vragen bij de gebeurtenissen bij justitie en de politie: "Als je alle feiten op een rijtje zet, kan je je inderdaad grote vragen stellen.” Hij begrijpt ook dat “mensen zich vragen stellen hoe het kan dat zo iemand vervroegd vrij komt en dat we de kans hebben gemist om hem op te pakken.”