Dossier Aanslagen Brussel

Vluchten Brussels Airlines zeker tot zondag omgeleid

Vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines zal zeker tot en met zondag haar Europese vluchten omleiden naar de luchthavens van Antwerpen en Luik. Dat zegt woordvoerder Geert Sciot. Voor de langeafstandsvluchten worden nog oplossingen gezocht.

De maatschappij legt shuttlebussen in tussen Brussel en de regionale luchthavens. Ze roept klanten op om daar zoveel mogelijk gebruik van te maken, omdat de luchthavens in Antwerpen en Luik niet uitgerust zijn om alle extra auto's op te vangen.

Zware inspanning regionale luchthavens
De luchtvaartmaatschappij heeft tien toestellen staan in Luik en vijf in Antwerpen. "Dat is het maximum wat de luchthavens aankunnen", zegt Sciot.  Op die manier kan Brussels Airlines op beide luchthavens samen donderdag ruim zestig vluchten uitvoeren. Vrijdag zijn er meer dan negentig gepland. 

"We hebben beslist om ook zaterdag en zondag via Luik en Antwerpen te gaan, omdat we niet verwachten dat de luchthaven in Zaventem tegen dan operationeel zal kunnen zijn", aldus Sciot. "We zijn beide regionale luchthavens ontzettend dankbaar voor de inspanningen die ze leveren."

Onduidelijkheid over langeafstandsvluchten
Vanaf Antwerpen en Luik vertrekken Europese vluchten van Brussels Airlines. Met de paasvakantie in het vooruitzicht "geven we prioriteit aan vakantiebestemmingen", aldus nog Sciot. "We proberen ook al onze bestemmingen minstens één keer aan te vliegen."

Voor de langeafstandsvluchten wordt nog naar oplossingen gezocht. Twee vluchten uit Afrika konden ondertussen landen op de luchthaven van Zürich, in Zwitserland. De passagiers worden van daaruit naar hun eindbestemming gebracht, per vliegtuig of met andere vervoersmiddelen. De Afrika-vluchten van Brussels Airlines mogen normaal gezien ook alleen in België landen. "We moeten daarvoor uitzonderingen aanvragen om humanitaire redenen."