Dossier Terreurdreiging

Abdeslam wil uitgeleverd worden aan Frankrijk

Salah Abdeslam wil zelf zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary gezegd. Tot nu toe had Mary nochtans gezegd dat Abdeslam zich zou verzetten tegen het uitleveringsverzoek.

Volgens Mary is het slechts een kwestie van weken voor Abdeslam naar Frankrijk gaat. "Hij zal 31 maart voor de raadkamer verschijnen om het Europese aanhoudingsbevel te laten uitvoeren. Daarna zal het misschien nog een dag duren. Er is geen verzet, we gaan het verzoek volgen", klinkt het.

Aan VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens vertelde Mary dat Abdeslam zelf uitgeleverd wil worden. "Dat is een goeie zaak. Ik heb nu uitstel gevraagd aan de raadkamer om hem de mogelijkheid te geven zijn dossier in te studeren”, zei Sven Mary, die ook nog meegaf dat het dossier 80.000 pagina’s dik is.

Zitting raadkamer uitgesteld tot 7 april
Abdeslam moest normaal gezien vandaag voor de raadkamer in Brussel verschijnen, samen met Abid A. en de verdachte die bekend staat als Amine Choukri. Op vraag van de verdediging is de zaak uitgesteld naar 7 april.

Abid A. werd vorige week aangehouden omdat hij Salah Abdeslam onderdak zou geboden hebben in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Choukri werd opgepakt in het huis in de Vierwindenstraat, maar voorlopig is nog niet duidelijk welke rol hij speelde in het terreurnetwerk dat de aanslagen in Parijs pleegde. Wel staat vast dat Amine Choukri een valse naam is. In het huis in de Driesstraat in Vorst vonden speurders een Syrisch paspoort van hem met de naam Monir Ahmed Alaaj, maar dat bleek eveneens vals te zijn.

"Verzet bij Abdeslam volledig verdwenen"
VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens volgde vandaag de ontwikkelen in het dossier-Abdeslam op. “Meteen na zijn arrestatie verzette hij zich tegen die uitlevering. Enkele dagen later is dat verzet plots helemaal verdwenen. Zijn advocaat Sven Mary zegt dat het dossier hier in België eigenlijk maar een klein dossier is vergeleken met dat grote terreuronderzoek naar de aanslagen in Parijs. Dus verkiest Abdeslam naar Frankrijk te gaan en het daar aan de speurders te gaan uitleggen.”

De veiligheidsmaatregelen aan de Brusselse raadkamer waren ongezien, want vandaag moesten minstens 10 terreurverdachten voorkomen. “Ik ben hier al heel vaak geweest, maar dit had ik echt nog niet meegemaakt. Een hele grote perimeter rond het hele gebouw. Alleen advocaten en personeel van de raadkamer mochten door, verder was het gebouw verboden terrein voor iedereen.”