Dossier Aanslagen Brussel

Kranten keihard voor justitie

Het nieuws dat justitie Ibrahim el Bakraoui zou hebben vrijgelaten na zijn uitlevering, beheerst de Vlaamse krantenkoppen. Gisteren maakte Turks president Erdogan bekend dat el Bakraoui vrijgelaten is na zijn uitlevering van Turkije aan België. De koppen zijn dan ook niet mals voor Justitie.

De Morgen kopt: Wie verloor deze dader uit het oog? Op hun voorpagina staat ook een tijdslijn van de afgelopen zes jaar waarin el Bakraoui in het vizier werd gehouden. 

Op de voorpagina van De Standaard staat: België liet kamikaze lopen. Ze benadrukken dat minister van Justitie Koen Geens met klem wijst op een gedeelde verantwoordelijkheid.

De Tijd schrijft: Belgische aanpak ligt zwaar onder vuur. Zij wijzen er wel op dat wat Turks president Erdogan gisteren zei niet het volledige verhaal is.

Vooraan Het Belang Van Limburg: Waarom liet België kamikaze lopen? Op hun tweede pagina wijzen ze er op dat ons land zes kansen liet liggen om el Bakraoui te stoppen.

Bij Het Laatste Nieuws staat: Terrorist Zaventem had in cel moeten zitten. Ook zij quoten Geens: "Toen leek hij nog geen terrorist"

En ten slotte het Nieuwsblad: gerecht en overheid hebben heel wat uit te leggen. Ook zij wijzen op de zes gemiste kansen?

Ook het buitenland
In Nederland vraagt nrc.next zich af "Waarom lieten ze hem lopen?". Turkije waarschuwde België al dat el Barkaoui een jihadstrijder was, waarom kon hij ongemoeid een aanslag plegen?

Ook de Britse kranten hekelen onze justitie. The Times kopt met "Blunders van België laten terrorist door de mazen van het net glippen."

En i, het kleine broertje van The Independent, zet "Vrij om te moorden en te verminken" op hun voorpagina.