Dossier Aanslagen Brussel

Huiszoekingen Schaarbeek afgerond

De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek  zijn rond vier uur volledig afgerond. De grootste operatie was al kort na middernacht achter de rug, toen de veiligheidszone in de omgeving werd opgeheven, maar daarna waren er nog lange tijd leden van het gerechtelijk lab in een gebouw te zien.

De huiszoekingen begonnen volgens ooggetuigen al in de vroege namiddag. Tot ongeveer 20 uur cirkelden verschillende helikopters boven de omgeving en waren er speciale eenheden van de federale politie ter plaatse. Nadien reden er voortdurend voertuigen van ontmijningsdienst Dovo af- en aan.

Kort na middernacht werd uiteindelijk de veiligheidszone in de omgeving opgeheven en vertrokken de meeste politiediensten. Alleen voor één gebouw, op de hoek van de Max Roosstraat en de Maurice des Ombiauxstraat, werden kijklustigen nog op afstand gehouden. Het leek dat de huiszoekingen achter de rug waren, maar toch duurde het nog tot zeker vier uur voor er geen activiteit meer te bespeuren was in het gebouw.

Explosief materiaal
Het federaal parket deelde al mee dat bij huiszoekingen in Schaarbeek IS-attributen en explosief materiaal werden gevonden. Burgemeester Bernard Clerfayt zei dat een van de gebouwen gebouw die doorzocht werden recent van eigenaar was verwisseld en dat de nieuwe eigenaar het verhuurde aan mensen die maar kort in de gemeente zouden verblijven.

Voor de bewoners was er intussen opvang voorzien in een gebouw in de Anatole Francestraat en later in een sportzaal van in het stadion van voetbalclub Crossing Schaarbeek. Maar kort na middernacht konden bussen hen al terugbrengen naar hun buurt.