Dossier Aanslagen Brussel

Aanslagen Brussel van minuut tot minuut

22 maart 2016 zal voor altijd een gitzwarte dag zijn in de Belgische geschiedenis. Om acht uur vanochtend werd ons land getroffen door een terroristische aanslag op de luchthaven van Zaventem. Een uur later volgde een nieuwe terreurdaad in het metrostation van Maalbeek. Er vielen zeker 30 dodelijke slachtoffers, het land verkeert in shock.

8 uur: twee bommen ontploffen in de vertrekhal van Brussels Airport. Vermoedelijk bliezen twee kamikazes zichzelf op. Er vallen veertien doden en een honderdtal gewonden. Duizenden mensen worden onmiddellijk geëvacueerd. De vliegtuigen worden afgeleid naar andere luchthavens.

9.11 uur: een metrostel ontploft in de halte Maalbeek. Er vallen twintig doden en er is sprake van 130 gewonden, van wie zeventien zwaargewond zijn. 

Meteen maatregelen
De Nationale Veiligheidsraad komt bijeen en Brussel gaat in lockdown. Al het openbaar vervoer wordt stilgelegd. De stations gaan dicht, de Thalys en de Eurostar rijden niet meer. Alle scholen sluiten, mensen mogen hun kinderen niet gaan halen. Iedereen wordt gevraagd om te blijven waar hij is.

Het terreurniveau wordt verhoogd naar 4. Het leger stuurt 225 extra militairen naar Brussel. Meteen komen er extra grenscontroles.