Dossier Aanslagen Brussel

Wat we nu weten over de aanslagen

Bij aanslagen op de luchthaven van Zaventem en een metrolijn in Brussel zijn zeker 34 doden gevallen en een 230-tal gewonden. Het terreurdreigingsniveau is verhoogd naar niveau vier. Dit is wat we nu al weten.

Rond 8 uur vanochtend hebben er zeker twee explosies plaatsgevonden in de inkomhal van de luchthaven van Zaventem. Daarbij zouden er zeker 14 doden en een honderdtal gewonden zijn gevallen. Het gaat om een aanslag, waarbij twee terroristen zichzelf hebben opgeblazen.

Aanslag in metro
Later werd ook het Brusselse metrostation van Maalbeek getroffen door een aanslag. Daarbij kwamen 20 mensen om het leven en raakte zeker een 130-tal anderen gewond. Het openbaar vervoer in Brussel werd lange tijd helemaal stilgelegd. Om 16 uur is het treinverkeer in de drie grote NMBS-stations opnieuw opgestart.

Dreigingsniveau naar 4
Het dreigingsniveau is opgetrokken naar niveau vier voor het hele land, zo kondigde premier Michel aan. De politie vroeg iedereen in Brussel om binnen te blijven, maar dat is nu niet meer nodig.

Bewakingsbeeld verspreid
In de loop van de namiddag is via een Vlaamse politiedienst ook een foto gelekt van een bewakingscamera. Daarop zijn drie mannen te zien, die verdacht worden van de aanslagen. De politie is nog actief op zoek naar de rechtse persoon.

Opgeëist door IS
De aanslagen in Brussel zijn in de loop van de namiddag opgeëist door terreurbeweging IS. Dat deden ze via hun persbureau Amaq. Site Intelligence Group, dat de online activiteit van extremistische groeperingen opvolgt, publiceerde op Twitter de volledige mededeling van Amaq. Daarin staat te lezen dat IS-strijders een reeks bomaanslagen uitvoerden tegen België, dat deelneemt aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.