Minder verkeersdoden op Vlaamse wegen

Het aantal verkeersdoden op Vlaamse wegen is vorig jaar licht gedaald. Dat was ook nodig nadat de cijfers in 2014 gestegen waren tot ‘de schande van de 400’, laat het Vlaams Congres Verkeersveiligheid weten. De cijfers zijn dus bemoedigend, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil niet berusten: "390 doden op Vlaamse wegen zijn er nog altijd schandalig veel. 2015 moet het jaar van de ommekeer worden, waar een nieuwe daling begint."

Volgens de BIVV-Verkeersveiligheidsbarometer voor 2015 werden vorig jaar in Vlaanderen 315 doden ter plaatse geregistreerd, dat zijn er 13 minder dan in 2014. Het BIVV raamt het definitieve aantal verkeersdoden voor 2015 op 390. Dat cijfer ligt wel nog ver af van de maximaal 200 verkeersdoden die Vlaanderen in 2020 wil tellen. Om de doelstelling van 2020 alsnog te halen, zou Vlaanderen het aantal verkeersdoden op vijf jaar tijd moeten halveren.

"Kordate hand nodig"
"De dalende cijfers zijn bemoedigend, maar dit moet nu de opstap worden naar een verdere en nog veel grotere daling", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "De afgelopen 10 jaar was er al een gestage daling van het aantal verkeersdoden, maar 2014 was een rampjaar. Het aantal doden steeg tot de schande van de 400. Daarom nemen we structurele maatregelen om het aantal doden structureel terug te dringen. Zo hervormen we de rijopleiding en zorgen we voor kordate controle. Wij hebben als Vlamingen blijkbaar een kordate hand nodig, en die moeten we dan maar krijgen."

Laagterecords
Ook het aantal letselongevallen (24.907) en gewonden (32.019) daalde in 2015 lichtjes. Behalve West-Vlaanderen behaalde elke Vlaamse provincie een laagterecord van het aantal letselongevallen. De grootste afname was er in Antwerpen (-7,2%) en de kleinste in Limburg (-2,8%). In West-Vlaanderen steeg het aantal letselongevallen (+1,0%). Het aantal doden ter plaatse daalde in alle Vlaamse provincies, behalve in Oost-Vlaanderen. Antwerpen en Limburg zetten met respectievelijk 62 en 55 doden ter plaatse allebei een laagterecord neer, aldus het BIVV. In Oost-Vlaanderen steeg het aantal doden wel (+15).