Premier wil snel begrotingsakkoord

VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert volgde vandaag de begrotingsgesprekken weer van dichtbij op. “Het is een dag geweest van bijzonder druk politiek overleg", zegt hij. "De premier heeft heel veel afzonderlijke gesprekken gevoerd met zijn vicepremiers, om het terrein te verkennen en te trachten de puzzelstukken in elkaar te doen passen. Mocht dat lukken, dan kan hij eventueel straks zijn ministers opnieuw samenbrengen voor het eindspel. Dat zou natuurlijk mooi zijn voor de premier, mocht hij erin slagen morgen te landen met zijn begroting en overmorgen zijn vliegtuig te zien opstijgen naar China.”

“Het is natuurlijk geen gemakkelijke opdracht. Die begroting moet in de mate van het mogelijke op koers worden gebracht, en zeker op langere termijn”, reageert Bart De Wever. Dat vergt wellicht ingrepen waarover je consensus moet bereiken met de coalitiepartners. Ik hoor dat de sfeer aan de tafel goed is, dus dat doet enig optimisme rijzen.”

Wanneer er een begrotingsakkoord zal zijn, dat is voorlopig koffiedik kijken. Voor De Wever zit er niet veel haast achter. “De premier moet naar China, dat moet hij zeker doen, maar dat is voor ons geen deadline. We moeten voor Europa eind april binnen zijn met de begroting, dus we hebben wel wat tijd. Ik pleit er niet voor om eindeloos te onderhandelen, maar zeker ook niet snel iets in elkaar te flansen.”

Geen grote hervormingen
Ondertussen blijft coalitiepartner CD&V bij haar standpunt. “Het is natuurlijk een begrotingscontrole, men kan geen grote hervormingen bij een controle snelsnel beslissen” klinkt het bij Kris Peeters.