Jobverlies dreigt voor toeleveranciers Volvo

Bijna 900 mensen dreigen hun baan te verliezen bij de toeleveranciers van Volvo in Gent. Ze hebben te horen gekregen dat ze geen onderdelen mogen maken voor de Volvo XC40, het nieuwe model dat vanaf volgend jaar in Gent wordt gebouwd. Volvo gaat die onderdelen zelf maken. Voor zeker drie leveranciers betekent dat: de boeken dicht, want Volvo was hun enige klant.

Het uitdoofscenario verloopt in stappen tot 2019, wel start de afbouw niet eind dit jaar, maar half 2017. Volgens ACV zal dan pas een herbalans plaatsvinden, omdat het aantal wagens voor 2017 met 48.000 zou zijn opgetrokken tot 228.000. Voor dit jaar wordt de productie overigens op 236.000 wagens geraamd, aldus nog de vakbond. Over die cijfers kon Volvo Car Gent evenwel nog niet bereikt worden.

Clevers zegt dat het gemeenschappelijk vakbondsfront zich verder beraadt over acties. "Het is niet in te schatten wat het personeel gaat doen. Er heerst boosheid, maar ook frustratie en gelatenheid nadat men die boodschap krijgt na maanden onzekerheid. En het is ook niet omdat men vandaag berust, dat men dat ook morgen doet." In een reactie herhaalt Volvo Car Gent niet met de contractbesprekingen betrokken te zijn, en dus ook geen commentaar te kunnen geven op de beslissingen.