Dossier Terreurdreiging

Procureurs prijzen goede samenwerking

De plooien tussen het Franse en het Belgische gerecht lijken gladgestreken nu Salah Abdeslam levend achter de tralies zit. Na de aanslagen van Parijs ontstond wrevel tussen beide landen over de uitwisseling van informatie, maar op de gezamenlijke persconferentie van het federaal parket en de Parijse procureur, leek alles weer koek en ei. "We zijn tevreden over de samenwerking met België", aldus de Parijse procureur François Molins.

De procureurs benadrukten in de persconferentie dat de samenwerking tussen België en Frankrijk al langer loopt. "We zijn beginnen samenwerken na de aanslag op het Joods museum in mei 2014. Sindsdien hebben we samengewerkt in verschillende dossiers: de verijdelde aanslagen in Verviers en op de Thalys en natuurlijk de aanslagen van 13 november", zegt Mollins. "Het is zo dat de Franse taal de daders bindt, maar de grens scheidt hen niet. Vandaar dat de samenwerking belangrijk is." België en Frankrijk zijn trouwens niet de enige landen die samenwerken sinds de terreur, er is ook informatie-uitwisseling met Marokko en Spanje.

Toch heerste vooral opluchting nu Salah Abdeslam gevat is, maar de procureurs waarschuwden ook dat de strijd nog niet gestreden is. "Alle daders van de aanslagen op 13 november zijn nog niet gevat", klonk het bij federaal procureur Frédérick Van Leeuw. Desondanks lijkt de relatie tussen België en Frankrijk hersteld, nadat er in november verwijten over en weer vlogen over de informatie-uitwisseling en geheimhouding van het onderzoek.

"Waren er niet voor picknick"
Tijdens de vragenronde vroeg een journalist of Salah Abdeslam en de andere gearresteerden een nieuwe aanslag planden. "Dat weten we niet, dat moet het verdere onderzoek uitwijzen", vertelde procureur Van Leeuw. "Maar het feit dat we gestoten zijn op zware wapens is natuurlijk zorgwekkend. Ze waren daar duidelijk niet voor een picknick."

"Hoge verwachtingen"
Molins herhaalde ook nogmaals zijn vraag dat Salah Abdeslam aan Frankrijk zou worden overgedragen. "We hebben tegen Salah Abdeslam een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven, het is nu aan het Belgische gerecht om te beslissen of hij wordt overgedragen", zei procureur Molins. "Het moge wel duidelijk zijn dat er bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs hoge verwachtingen leven. Het is trouwens in het kader van een dergelijk Europees aanhoudingsbevel dat Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, vlot aan België is overgedragen."

Momenteel zitten in de Belgische gevangenissen nog negen andere personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Of Frankrijk ook die mensen zelf wil vervolgen en dus tegen hen een Europees aanhoudingsbevel zal uitschrijven, is nog niet duidelijk.