België is kampioen 'afhaalmaaltijden'

De Belg gaat het vaakst naar een frituur voor een informele maaltijd, in 16 procent van de gevallen kiest men voor de Belgische frietjes. Dat heeft de Belgian Modern Restaurants Association (Bemora), de horeca-branchegroepering die de Belgische restaurantketens verenigt, vandaag bekendgemaakt. Opvallend is dat de Belg vaker maaltijden afhalen dan de gemiddelde Europeaan.

Uit de cijfers blijkt dat de Belg zes op tien keer (57 procent) een maaltijd afhaalt. Daarmee is hij koploper in Europa voor Nederland (47 procent) en Frankrijk (41 procent). Wanneer het gaat over die afhaalmaaltijden gaan de Belgen opnieuw het vaakst naar de frituur (20 procent), gevolgd door de supermarkten (19 procent) en de sandwichbars (18 procent).

Uit een studie van december 2014 van TNS Sofres die werd afgenomen bij 1.717 Belgische mannen en vrouwen tussen 16 en 65 jaar werd duidelijk dat de frituur nog altijd de populairste eetgelegenheid is voor een informele maaltijd met 16 procent. Daarna volgen de sandwichbars met 14 procent en de supermarkt met 13 procent.

Wanneer mensen ter plaatse eten doet 18 procent dat in tavernes of brasseries, 14 procent gaat naar een eetgelegenheid waar hamburgers verkocht worden en 11 procent eet in de frituur zelf.

De belangrijkste reden die de ondervraagden opgaven voor het nuttigen van een informele maaltijd is "de honger stillen" (29 procent), daarna volgden "niet moeten koken" (25 procent), "zichzelf verwennen" (22 procent) en de "goede prijs-kwaliteitsverhouding" (22 procent).