Dossier Terreurdreiging

Wil Abdeslam spijtoptant worden?

Salah Abdeslam praat, tegen alle verwachtingen in. Eén van de pistes is dat hij een spijtoptant wil worden. Dat is iemand die bescherming krijgt en een nieuwe identiteit in ruil voor informatie.

“Dit is een denkpiste maar de kans dat hij een spijtoptant kan worden is klein, want er is zelfs geen wettelijk kader”, zegt Mary. Alleen getuigen kunnen spijtoptant worden en Salah Abdeslam is duidelijk meer dan een getuige. Mogelijk wil hij bescherming voor zijn familie afdwingen, want als hij praat, lopen zij ook gevaar.

Strafvermindering?
In ruil voor het verschaffen van cruciale informatie zou hij uiteraard strafvermindering willen krijgen. Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Salah Abdeslam als het begin van een lepe verdedigingsstrategie: "We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de magistraat.

Federaal procureur Frederic Van Leeuw pleitte gisteren al voor een strafvermindering voor terroristen die hun medestanders verraden en zo aanslagen voorkomen.“Als we zien tot welke gruwelijkheden die mensen in staat zijn, moeten we alle kansen grijpen om ze aan onze kant te krijgen. Ik denk dat we ze misschien de mogelijkheid moeten geven om zich terug te trekken en hun groep te verraden, in ruil voor bijvoorbeeld strafvermindering", aldus Van Leeuw.

"Mogelijke strafvermindering nu niet belangrijk"

Volgens Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, is het nog te vroeg om te spreken over mogelijke straf of strafvermindering. “Belangrijk is het eerste contact dat ik nu wens te hebben met mijn cliënt”, zegt hij.