Turkije roept België op het matje

De Belgische ambassadeur in Turkije is door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen na een recent incident met een tent van de Koedische Arbeidspartij PKK in Brussel. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft ook zijn Belgische collega Didier Reynders opgebeld omtrent het incident. De Belgische regering zou er donderdag mee ingestemd hebben dat aanhangers van de in Turkije verboden PKK in Brussel een tent hebben neergezet nabij de plaats waar de Europees-Turkse vluchtelingentop plaatsvond. Voor de aankomst van de Turkse premier Ahmet Davutoglu werden vlaggen van de organisatie, door Ankara als terroristisch bestempeld, verwijderd maar na zijn vertrek doken ze opnieuw op.

"Terroristische posters"
In zijn telefoontje met Reynders noemde Cavusoglu een en ander "onaanvaardbaar". Hij beklemtoonde dat de tent verwijderd had moeten worden, dat de PKK een terreurorganisatie is zoals Islamitische Staat (IS) en in dezelfde geest dient te worden aangepakt. Het Turkse hoofd van de diplomatie vond het eveneens onaanvaardbaar dat er vlaggen van de PKK en "terroristische posters" werden getoond. Dit heeft niet te maken met vrijheid van meningsuiting, maar is een zaak van "terrorisme", schreef Anadolu.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf België een veeg uit de pan omtrent het incident en het PKK-geweld. "Ze noemen het 'vrijheid van meningsuiting'. Welke soort van vrijheid van meningsuiting is dit? "