Politiebaas verdedigt werk speurders

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, wuift de kritiek weg dat Salah Abdeslam vier maanden onder hun neus in Molenbeek heeft gewoond. Volgens haar heeft de politie uitstekend werk geleverd. Dat er in Frankrijk gelachen wordt met de naïviteit van de Belgische politie, vindt ze ronduit beledigend.

“Of hij nu in België geweest is of niet, dat weten wij niet. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Maar u denkt toch niet dat Abdeslam die hele periode maar één telefoon gebruikt heeft. Het is duidelijk dat hij hulp moet gekregen hebben van mensen uit de omgeving", zegt De Bolle.

Lachen met België
Toch wordt er gelachen met de Belgische politie. Een Parijse magistraat vroeg zich zelfs af "of Abdeslam nu zo slim is of de Belgische politie zo dom". “Ik vind dat beledigend voor onze politiediensten", zegt De Bolle daarover. "Ik denk dat er veel landen zijn die een voorbeeld aan ons kunnen nemen. In het kader van het delen van informatie bijvoorbeeld. Wij staan heel hoog gerangschikt op internationaal niveau. De databanken - zowel internationaal als Europees - worden door ons gevoed."