Wat was rol van Staatsveiligheid?

“Het is de rol van de inlichtingendienst om in het kader van de strijd tegen het terrorisme inlichtingen te verzamelen." Dat heeft Jaak Raes, de topman van Staatsveiligheid deze middag gezegd in VTM NIEUWS. “Als wij die inlichtingen niet spontaan kunnen bekomen, dan kunnen wij een beroep doen op de zogenaamde BIM-wet uit 2010. Die laat ons toe om ook inbreuken te plegen op de privacy van personen door bijvoorbeeld telefoongesprekken af te luisteren en elektronisch mailverkeer te onderscheppen", aldus Raes.

De topman van Staatsveiligheid benadrukt dat het zeer moeilijk is om te infiltreren in dergelijke milieus. “Je krijgt te maken met mensen die leren uit hun fouten en strategieën opzetten om de veiligheids- en inlichtingendiensten een rad voor de ogen te draaien.“

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is tevreden met het werk van Staatsveiligheid. “Op het moment dat de terreurcel in Verviers is opgerold, zaten wij nog niet onder het juk van terrorisme. Toch heeft de Staatsveiligheid haar rol toen uitstekend gespeeld”, aldus Geens in VTM NIEUWS. “Sindsdien hebben wij alleen maar bijkomend geïnvesteerd in extra middelen en mensen voor de staatsveiligheid. Bij begrotingsrondes heb ik daar telkens sterk op aangedrongen. Er wordt nu volop gerekruteerd bij de staatsveiligheid en ook op vlak van infrastructuur hebben wij een aantal bijkomende maatregelen kunnen nemen.”