Topoverleg over begroting herstart

De topministers zijn vandaag weer samengekomen op het kasteel Hertoginnedal in een poging het gat in de begroting te dichten. N-VA is duidelijk: de partij wil geen oplapwerk, maar structurele maatregelen om een begrotingsevenwicht in 2018 mogelijk te maken. De liberalen willen dan weer paal en perk stellen aan de stijgende uitgaven voor langdurig zieken en invaliden. Vice-premier Kris Peeters (CD&V) waarschuwt meteen dat sommige onderhandelaars wat dat betreft straffe uitspraken doen die niet met de werkelijkheid overeenkomen.

VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert volgt de gesprekken op de voet aan het kasteel Hertoginnedal. “Ik kan niet verrassen: het ging over cijfers, cijfers en nog eens cijfers, over die fameuze 2,3 miljard waar Kris Peeters het steeds over heeft. Een van de toponderhandelaars vertelde dat het toch ook wel eens gaat over de inhoud van bepaalde maatregelen. Dat geeft misschien aan dat men toch een klein stapje verder is gekomen.”

De gesprekken gaan nog de hele avond door, maar voorlopig is onduidelijk hoe vruchtbaar die precies zijn. “Als je vraagt hoe het eigenlijk zit, dan hoor je bij de ene onderhandelende partij dat het heel erg moeilijk gaat. Vreemd genoeg zegt een andere toponderhandelaar dan weer dat het helemaal niet moeilijk gaat. We noemen dat dan een rookgordijn ophangen, en we zullen wel zien wat er overblijft als die rook optrekt.”