Abdeslam aangekomen in gevangenis Brugge

Salah Abdeslam is omstreeks 18.20 uur aangekomen in de gevangenis van Brugge. De terrorist werd in een ziekenwagen overgebracht van de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel. De ziekenwagen werd begeleid door twee voertuigen van de politie en een helikopter.

Even voor 18 uur vatten twee gewapende agenten met bivakmuts post op het binnenplein aan de toegangspoort van de Brugse gevangenis. De laatste bezoekers verlieten het complex in de Legeweg. Om 18.20 uur cirkelde een helikopter van de federale politie boven het gevangeniscomplex. Vlak daarna kwam de ziekenwagen de weg opgedraaid, geflankeerd door twee voertuigen van de politie.

Afdeling strikt beveiligd
"Dat is een apart cellencomplex, helemaal afgezonderd en afgeschermd van alle andere afdelingen hier", zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp. "Daar zitten echt zware criminelen, zeer agressieve gedetineerden, maar ook terreurverdachten – bijvoorbeeld drie verdachten die al gelinkt zijn aan de aanslagen in Parijs."

Er zijn tien cellen. Een daarvan was al die tijd voor Abdeslam gereserveerd. "Die cellen zijn zo gebouwd dat je binnenin helemaal niks kan afbreken. Alles is verankerd, en de cellen worden ook dagelijks gecontroleerd. De gedetineerden staan daar echt onder permanente bewaking en hebben ook elk een apart regime. Bovendien is er een ziekenboeg in het ziekenhuis. Abdeslam zal dus helemaal niet naar buiten gebracht moeten worden voor verdere verzorging van zijn beenwonde."

Colonne
Klokslag 17.00 uur had de colonne de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) in de Brusselse Koningsstraat verlaten. Daar werd hij verhoord en in verdenking gesteld voor deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Het is niet omdat hij in de gevangenis van Brugge vastzit, dat nu ook alle verhoren in Brugge zullen plaatsvinden. Als hij opnieuw ondervraagd wordt, dan moet hij overgebracht worden naar Brussel.

Aanhoudingsbevel
Omstreeks 16.00 uur betekende diezelfde onderzoeksrechter aan Salah Abdeslam het Europees aanhoudingsbevel dat het Franse gerecht tegen hem had uitgevaardigd. Abdeslam toonde zich volgens zijn advocaat bereid mee te werken met het Belgische gerecht maar verzette zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

Bekijk ook: