Abdeslam verzet zich tegen uitlevering

Salah Abdeslam zal zich verzetten zich tegen een uitlevering aan Frankrijk. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary. Abdeslam is ondertussen onder aanhoudingsbevel geplaatst.

"We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt", zegt Mary. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk."

Raadkamer
Eerder had Mary al gezegd dat Abdeslam meewerkt met het Belgisch gerecht en toegaf dat hij op 13 november in Parijs was. Verder zei hij ook nog dat zijn cliënt op bed lag als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie. Nu hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel is geplaatst, zal Salah Abdeslam binnen de vijf dagen voor de raadkamer moeten verschijnen. Die zal zich dan moeten uitspreken over zijn voorlopige hechtenis maar zal mogelijk ook al uitspraak doen over de vraag of Abdeslam aan Frankrijk moet uitgeleverd worden.

Officieel in verdenking gesteld
Ook Amine Choukri is onder aanhoudingsbevel geplaatst. Choukri werd vrijdag samen met Salah Abdeslam opgepakt. Volgens het parket worden de twee mannen in verdenking gesteld van deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

Een derde persoon die gisteren opgepakt werd, Abid A, wordt eveneens in verdenking gesteld deelgenomen te hebben aan terroristische activiteiten. Daarnaast moet hij zich ook verantwoorden voor het verbergen van criminelen.